Do troch rokov by malo byť mesto cyklochodníkom spojené s dvoma obcami

22.01.2010 Kežmarok

Kežmarok 22. januára (TASR) – V Kežmarku by do troch rokov mali postaviť cyklistický chodník, ktorý spojí mesto s dvoma blízkymi obcami.
Milan Nevlazla, riaditeľ Združenia región Tatry pre TASR uviedol, že trasa z Kežmarku do Spišskej Belej by mala byť dlhá 3,7 kilometra a finančné náklady by nemali presiahnuť 350.000 eur. „Chceme to postaviť na prašnej ceste, ktorá už existuje, tvrdý podklad máme, už treba len natiahnuť asfalt, “ informoval.
Podobne do troch rokov by mala byť zrealizovaná aj trasa medzi Kežmarkom a Huncovcami. Ide o 5,3-kilometrový úsek a predpokladané výdavky budú 1,5 milióna eur. „To je s projektom, s celkovou realizáciou projektu, výkupom pozemkov, mostom cez rieku Poprad, je v tom zarátané všetko, “ povedal Nevlazla.
Je predpoklad, že časom sa cyklistickým chodníkom spojí aj Kežmarok s mestom Poprad. V súčasnosti sa predstavitelia miest Poprad a Vysoké Tatry rozhodujú nad variantom cyklistického chodníka, ktorý by mal spájať Starý Smokovec s Popradom. V prípade, že bude realizovaná trasa cez Veľkú Lomnicu, je pravdepodobné, že by sa mohla spojiť Veľká Lomnica s Huncovcami, a tým aj Poprad s Kežmarkom.
Realizácia cyklochodníka medzi Spišskou Belou a Huncovcami cez Kežmarok je súčasťou väčšieho projektu. Združenie región Tatry predstavuje časť slovensko-poľského Euroregiónu Tatry. V rámci tejto spolupráce pripravila slovenská a poľská strana projekt cyklistického chodníka „Cesta okolo Tatier“. „Na poľskej strane bude mať tá cyklotrasa zhruba 85 kilometrov a na slovenskej strane bude prechádzať Oravou, Liptovom a Spišom a bude mať okolo 220 kilometrov. Na slovenskom území to bude obrovský kus tej cyklotrasy, “ informoval Nevlazla. Euroregión Tatry je tvorcom myšlienky a podľa neho je teraz na zúčastnených stranách, aby začali realizovať samotné projekty na jednotlivých úsekoch celkovej trasy.
Nevlazla si je vedomý toho, že zrealizovať tento projekt je náročná úloha. „Chceme získavať prostriedky z rôznych eurofondov, pevne veríme, že aj vláda SR pochopí význam takéhoto úžasného projektu. Určite sa obrátime aj na Prešovský a Žilinský samosprávny kraj, “ konštatoval.
Dodal, že horizont realizácie projektu vidí na 20 až 30 rokov. Prvé úseky by mohli byť hotové do troch rokov a na tie ostatné budú zainteresované strany hľadať ďalšie finančné prostriedky. „My začíname a komunikujeme s mestami a obcami, ktoré sú na tej cyklotrase. Je to vynikajúca myšlienka, ale aj ony sa musia pričiniť. Chceme ich nabudiť, aby sa pripojili do tých projektov a hľadali prostriedky na ich realizáciu, “ zhodnotil Nevlazla.
 

Vyberte región